Klinischeblik Casuistiek.nl
Introductie klinische blik casuïstiek

Introductie Klinische blik: casuïstiek

Klinisch redeneren is een van de belangrijkste vaardigheden in de opleiding Verpleegkunde. Om zorgsituaties goed te doorzien en beredeneerd te kunnen handelen is veel oefening nodig. De twintig casussen op deze online toetsomgeving helpen je bij het ontwikkelen van een klinische blik.

Elke casus wordt voorafgegaan door een video of een sfeerbeeld waarin een specifieke situatie en setting wordt verbeeld. Vervolgens maak je met de SBAR-methodiek als basis twee toetsen met elk ruim twintig vragen (steeds een mix van meerkeuze- en sleepvragen). Het juiste antwoord wordt vervolgens bondig, maar helder toegelicht.      

Deze toetsomgeving sluit naadloos aan op Proactive Nursing: klinisch redeneren in zes stappen (2014, tweede druk). In deel 1 van dit boek beschrijft Marc Bakker de methodiek van het klinisch redeneren en in deel 2 wordt de methodiek door Coen van Heycop ten Ham toegepast op de casuïstiek. Klinische blik: casuïstiek bevat 20 vergelijkbare casussen met vragen waarbij hetzelfde stappenplan wordt gevolgd.


In de reeks 'Klinische blik' is ook een toetsomgeving beschikbaar over pathologie met een gewogen selectie vragen over ziektebeelden gemaakt voor het vakgebied klinische pathologie. Voor meer informatie: https://www.klinischeblik.nl.

 

 

© Coen van Heycop ten Ham & Boom uitgevers Amsterdam, 2019

Tip: deze website werkt wel op systemen met een smal scherm zoals een smartphone, maar je kunt hem beter gebruiken op een computer of tablet.

Hint: this website does work on a smartphone screen, but we recommend that you use a computer or tablet.